Защо момичетата трябва бъдат учени да обичат тялото си

109
Защо момичетата трябва бъдат учени да обичат тялото си

Разказ от майка, живееща в Швеция

На своята страница във Facebook Анна Топилина – шведка с украински произход, която живее и отглежда своята дъщеря в град Малмьо, разказва за естественото отношение към своето тяло и стереотипите на мислене на съвременните шведи.

Швеция е най-„здравата“ страна в света. Там децата рядко страдат от затлъстяване, камо ли просто излишни килограми. Едно изследване, проведено от университета в Упсала, е установило другата страна на медала: всяко пето шведско момиче на възраст 7 години мечтае да отслабне.

В същото време всяко осмо момиче на тийнейджърска възраст поне веднъж е прибягвало до екстремни диети – от рода на пълен глад. Всяка пета млада жена в Швеция страда от хранителни разстройства.

Изследването, което е било публикувано още през 2011 г., всяло ужас у Анна Топилина.

„Светът е зациклил върху красотата и спортното тяло. Шведите наричат това kroppshets. Този свят е жесток: момичетата, които все още не са навлезли в пубертета, вече искат да променят тялото си, за да съответства на обществените норми“, казва тя.

Сега Анна има дъщеря. Тя се страхува още повече, имайки предвид изследването. Дъщеря й има казашки гени – телосложението й се характеризира с широки кости и здравина. Тази фигура не съответства на съвременните стандарти за красота.

Според Топилина е трудно едно дете да расте, когато всички около него му повтарят, че е твърде голямо, дебело и неправилно.Добави коментар