Защо малкото дете не бива да си мие зъбите само

421
Защо малкото дете не бива да си мие зъбите само

Учени отправиха предупреждение към родителите

Специалисти от Центровете по контрол и профилактика на болестите в САЩ (CDC) проведоха изследване, в хода на което попитаха родители и настойници на над 5000 деца на възраст от 3 до 15 години. Анализът на събраните данни показа, че децата на възраст 3-6 години използват по време на чистене на зъби твърде много паста.

Като резултат в детския организъм постъпва излишно количество флуор, особено ако пастата не само се поставя на четката, а и се яде, както често се случва при малките деца.

Макар флуорът да е необходим за защитата срещу кариеси, в количества извън нормата, особено в период, когато се формира емайлът на моларните зъби, може да доведе до промени в структурата му – на повърхността на моларните зъби (кътниците) се появяват точки, вдлъбнатини, цепнатини. Освен това може да се промени цветът на зъбите – да станат сиви.Количеството паста, което трябва да поставяме на четката за зъби на дете на възраст до 3 години, не трябва да превишава размера на оризово зърно, предупреждават експертите от CDC.

При децата на възраст от 3 до 6 години количеството на пастата трябва да е не по-голямо от грахово зърно. Поради това, съветват учените, родителите трябва строго да контролират процеса на миене на зъбите.
Добави коментар