Защо малкото дете казва „Не“

75
Защо малкото дете казва „Не“

„Не“ е най-простият начин за детето да разбере до какви граници се простира независимостта му

Ако попитате някой родител на дете на възраст от 1 до 3 години коя дума най-често може да се чуе от устата му, то това ще бъде „не“. „Не“ се чува в различни ситуации, независимо от това какви са истинските желания на детето.

Защо става така?

Обикновено изумените от постоянното „не“ родителите казват по този повод фразата: „Той просто изпитва търпението ни“. Вярно е. В повечето случаи е точно така.

На възраст 1-3 години децата започват да осъзнават, че имат желания. Много често тяхното „искам“ не съвпада с това, което искат родителите.

„Не“ е най-простият начин за детето да разбере до какви граници се простира независимостта му.

Обяснимо специалистите по детска психология наричат възрастовия период от първата до третата година „период на турбулентност“. Детето вече ходи само и започва да говори. Поради това процесът на изучаване на околния свят минава в активна фаза. Всяка секунда в главния мозък на детето се появяват примерно 700 нови невронни връзки. То има нужда да разбере как да се държи в противоречива ситуация. От една страна, иска да бъде самостоятелно, но, от друга, все още се нуждае от любовта и помощта на родителя.

Как да каже „да“?

На първо място започнете с това – изключете от лексиката си фразата: „Какво искаш….“ (да ядеш, да пиеш и т.н.). Нищо не бива да бъде с безгранични възможности. Тази ситуация влияе пагубно върху детето. Изборът трябва да бъде ограничен. Посочете възможностите.
Добави коментар