Защо мъдреците израстват толкова късно?

120
Защо мъдреците израстват толкова късно?

Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в края на тийнейджърските години

Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в края на тийнейджърските години. Но защо те не идват в детството с останалите ни постоянни зъби, чудят се учените. Отговорът се свежда до развитието на детето. В челюстта на детето няма достатъчно място за появата на мъдреци. Но когато детето расте, челюстта му също расте и има повече място за поява на мъдреци, сочи проучване, публикувано наскоро в списанието Science Advances.

Въпреки това, в много случаи се оказва, че съвременните човешки челюсти така и не порастват достатъчно, за да могат мъдреците да се появят безпроблемно, поради което отстраняването на мъдреците е толкова често срещано, посочва БГНЕС.

Древните хора са имали меню, пълно с ядки, сурови зеленчуци, дивечово месо и други твърди храни. Спазването на тази диета като дете всъщност удължава челюстта, пише в The Conversation Джулия Боунър, антрополог от Медицинския колеж на Университета на Саскачеван в Канада. Но тъй като хората в индустриализираните нации преминаха към яденето на по-меки храни, вече не се ползва пълния капацитет на челюстта.

Друга причина, поради която мъдреците се появяват в по-късна възраст, е, че дотогава те не са необходими. Когато древните хора смилат или губят кътниците си от твърда храна, мъдреците - третият комплект кътници - заемат тяхното място. „Те са предназначени като резерв за някой, който може да е загубил друг моларен зъб“, казва Стивън Купферман, орален хирург в Cedars Sinai в Лос Анджелис. Но тъй като повечето хора не губят кътниците си като малки деца, мъдреците чакат до зряла възраст, за да поникнат. С други думи, ако сте загубили кътниците си като дете или тийнейджър, вашите мъдреци са програмирани да изникнат, за да запълнят празнината.

Първият набор от постоянни кътници, които са предназначени за смилане на рана, се появяват за първи път на около 6-годишна възраст, когато детето започва да губи млечните си зъби. Около 12-годишна възраст се появяват вторите кътници, които служат като резервни на 6-годишните кътници. Мъдреците се появяват на възраст от 17 до 21 години. Повечето хора имат 32 зъба, включително четири мъдреци.

Добави коментар