Защо излишните килограми са опасни за децата?

72
Защо излишните килограми са опасни за децата?

Да поговорим за това какви са рисковете за здравето им

Децата със затлъстяване са по-предразположени към развитие на различни заболявания – диабет, сърдечни болести, астма и др.

Захарен диабет
Диабетът тип 2 е състояние, прие което организмът не усвоява глюкозата по правилния начин. Той може да провокира заболявания на очите, повреждане на нервите и дисфункция на бъбреците. Децата и възрастните, които имат излишни килограми, са по-склонни към развиване на диабет тип 2. Състоянието може да бъде избегнато с корекции в менюто и начина на живот.

Сърдечни болести
Високото ниво на лошия холестерол и високото кръвно налягане повишават риска от сърдечни болести при децата със затлъстяване. Продуктите с високо съдържание на мазнини и сол може да провокират покачване на нивото на холестерола.

Астма
Става дума за хронично възпаление на дихателните пътища. Затлъстяването е най-разпространената съпътстваща патология на астмата. Съгласно неотдавнашно изследване, около 38% от възрастните, страдащи от астма в САЩ, също така страдат от затлъстяване.

Проблеми със съня
Децата и тийнейджърите, страдащи от затлъстяване, може да се оплакват от проблеми със съня – например, прекалено силно хъркане, апнея и др.

Болки в ставите
Ограничено движение, неподвижност на ставите, болезнени усещания – излишните килограми често са свързани с такива странични последствия. В много случаи отслабването води до преодоляването им.Коментари

Коментар: 1
тема

коментар


  • 1

Добави коментар