Защо и децата, които не посещават градина, боледуват?

189
Защо и децата, които не посещават градина, боледуват?

Нали промивам носа на детето, постоянно проветрявам стаята, овлажнителят за въздух работи денонощно...

Повечето майки са убедени, че ако детето не посещава детска ясла или градина, то винаги ще бъде здраво. Това е заблуда, казва лекарката Евгения Щербина в своя Facebook-профил.

Много родители със строги лица ме питат по време на преглед как така се получава, че дете, което не ходи на детска градина и почти не се появява на улицата, боледува и е все със сополи, казва Щербина.

„Нали му промивам носа, постоянно проветрявам стаята, овлажнителят за въздух работи денонощно, почти с никого не общуваме. А то пак е болно! Как така!“

Оказва се, че здравите деца могат да се заразят с вирусна инфекция не само от болните деца, но и от напълно здравите си роднини (на пръв поглед), които са с тях постоянно и са в пряк досег през целия ден. С други думи – не е необходимо да се излиза навън.

Възрастните хора в продължение на целия си живот успяват да преодолеят много разновидности на вирусните инфекции и да натрупат достатъчно антитела, за да не боледуват на всяка крачка. Когато подобен вирус попадне в организма на възрастния човек, той загива благодарение на развитата имунна система. А може и тихичко да дреме на лигавицата и да чака своя час. Носителят на вируса дори може да не почувства, че е болен. Когато същият възрастен реши да прояви нежност по отношение на своето дете, например да го целуне, тогава става пренасяне на вируса – абсолютно здравото дете, което не излиза на вън, не ходи на детска, се разболява.
Добави коментар