Защо френските деца са толкова възпитани?

270
Защо френските деца са толкова възпитани?

Много хора забелязват, че децата във Франция са добре възпитани, учтиви, не са суетни и не правят бели

Много хора забелязват, че децата във Франция са добре възпитани, учтиви, не са суетни и  не правят бели. Каква е тайната за отглеждане на такова дете?

Младите майки във Франция се връщат на работа много рано след раждането. Според закона майката може да се грижи за детето си повече от 10 седмици и да има сигурна заетост, но трябва да се откаже от заплатата си в полза на социалните помощи. До края на отпуска по майчинство, детето е в ясла. Така още от малко то е заобиколено от нови хора, което му помага да се адаптира по-бързо и да стане по-независимо в живота.

Децата се учат да спят в собствените си легла, дори в отделни стаи. Ако едно дете се събуди през нощта и започне да плаче, майката не  го взима, а изчаква няколко секунди, за да се увери, че присъствието й е наистина необходимо. Нощ след нощ детето свиква да спи самостоятелно.

Френските родители дават на децата си толкова свобода, с колкото той или тя може да се справи. Много рядко ще видите родител да се забавлява на детската площадка с детето си. Те не се намесват в конфликти между децата, оставяйки ги сами да се справят в ситуацията. Родителите поставят граница само между невинните свади и наистина лошото поведение.

Бабите и дядовците играят поддържаща роля в отглеждането на деца. Семейните събирания обикновено се случват през уикендите или празниците. Можете да видите възрастни хора да пият чаша кафе или чаша вино в ресторант по-често, отколкото да се грижат постоянно за своите внуци.


Храната е една от най-съществените части на френския живот, а обедът може да продължи 2 часа. Французите са категорични, че е много важно да се събираме за храна поне веднъж на ден. Децата и възрастните ядат една и съща храна, защото във Франция няма такова нещо като "детска храна". Родителите не карат децата си да ядат това, което не им харесва, но биха настояли поне да дегустират храната.

Добрите нрави са много важни, а френските деца знаят това. Те поздравяват своите гости и съседи, остават спокойни в тълпата и отстъпват мястото си на възрастен човек в автобуса. От най-ранна възраст те научават 4 важни учтиви фрази: „благодаря“, „добър ден“, „добре дошли сте“ и „довиждане“.

Много често може да видите деца, които не могат да четат на 5-годишна възраст и родителите не се притесняват за това. Детството е прекрасно време, когато се научат да мечтаят, опознават света и се научават как да бъдат учтиви и отговорни. И когато навършат 6 години, те започват да учат да четат и да броят.

 

 Добави коментар