Защо еротичните текстови съобщения влияят негативно на менталното ни здраве?

115
Защо еротичните текстови съобщения влияят негативно на менталното ни здраве?

Явлението е познато още като секстинг

Голи снимки, интимни диалози и онлайн флиртуване – трудно може да си представим съвременните отношения без секстинг. Експерти обаче бият тревога – разговорите в писмена форма с еротичен подтекст могат сериозно да повлияят на менталното ни здраве. В скорошно изследване учените са доказали как именно откровените разговори в мрежата вредят.

Когато започваме да пишем на „горещи теми“ с партньора си онлайн е едно, а когато към темата ни подканят съвсем непознати – друго.

Снимки на полов орган, изпратени анонимно, това е нова форма на ексхибиционизъм и сексуално посегателство. Учените са установили, че нежеланият секстинг може да провокира стресови симптоми и повишена социална тревожност. А в случая с тийнейджърите, подобно действие може да доведе до сериозна психологическа травма.

52,3% от младите потребители на социалната мрежа поне веднъж са се занимавали със секстинг, без да го желаят. Причината за това поведение е страх да не разрушат отношенията си с партньора.

Най-уязвими са момичетата. Резултатите от анкета сочат, че момчетата принуждават приятелките си да им изпращат голи снимки. Психологическият натиск, оказван от близък човек, се отразява негативно върху отношенията, но и върху менталното здраве.

Повечето от нас в мрежата се стараят да бъдат най-добрата версия на самите себе си. Ако с редакцията на селфито може да се справи FaceTune, то трудно се коригират интимни снимки. Невъзможно е да изглеждаш като желания идеал, който обикновено се открива в Instagram. Това води до понижаване на самочувствието.

Занимавайки се със секстинг, ние сме принудени да осъзнаем навреме, че попадналото съдържание в мрежата остава там завинаги. Интимните снимки може да бъдат предоставени на други хора след скарване с партньора. Скрийншот на страстни съобщения – разпратен до познати.

Тази незащитеност на конфиденциалните данни в бъдеще е предпоставка за повишена тревожност и повишава риска от хроничен стрес.Добави коментар