Защо е важно да приемаме целулоза

265
Защо е важно да приемаме целулоза

Диетолог разяснява значението й за организма

Защо организмът ни има нужда от целулоза? На този въпрос отговор дава диетологът Светлана Фус на страницата си във Facebook.

Експертът уточнява, че целулозата представлява хранителни фибри, които не може да се преработят. Съдържат се в продуктите с растителен произход – зърнени и бобови култури, зеленчуци, плодове.

Целулозата не се усвоява от организма. Тя е необходима за нормалната работа на червата. Представлява и „храна“ за микрофлората – полезните бактерии, от които зависи състоянието на имунитета, синтеза на витамини и други важни вещества.
Колкото повече фибри има в един продукт, толкова по-труден е за дъвчене в суров вид. Например в доматите и краставиците има по-малко фибри, отколкото в морковите, зелето и стеблата на магданоза.

Целулозата представлява четка за червата. Тя извежда токсичните вещества, действа профилактично срещу запек и рак на дебелото черво. Помага за регулиране на нивото на захарта в кръвта, влияе на чувството за глад, създава усещане за ситост за по-дълго време. Последният ефект е полезен за тези от нас, които искат да спрат да преяждат.

За да снабдяваме организма с достатъчно фибри, трябва да приемаме всеки ден около 500 грама плодове и зеленчуци в суров или преработен вид и 250 грама варени зърнени и бобови култури.
Добави коментар