Защо е полезно детето да има домакински отговорности

45
Защо е полезно детето да има домакински отговорности

Така няма да ви възприема като прислуга

На всички родители им се иска детето да помага у дома, изпълнявайки своите отговорности без нужда от напомняне или пък крясъци. Нека ви разкажем защо е важно детето ви да изпълнява част от домакинските задължения.

Представете си една майка, която е натоварена със задачата да почиства дома, да готви сама храната за цялото семейство, да отмята прането и простирането, гладенето и прибирането на дрехите по гардеробите. Между другото тя ходи и на работа. Този вариант не е справедлив, независимо какво си мислят някои.

От гледна точка на педагогиката и психологията помагането на родителите по грижата за дома формира у детето отговорност, самостоятелност и отзивчивост.

Детето се учи да уважава чуждия труд. В него по-малко се проявява тийнейджърският егоизъм. То не се чувства гост в дома си, не възприема родителите си като прислуга. Не изисква от тях подобно поведение.


Децата, които знаят от какво се приготвя супата  и как се простира собственото бельо, растат самостоятелни възрастни, способни да градят партньорски отношения, а също така им е по-лесно да се адаптират към обучението в университета в друг град, далеч от родителите.

Не забравяйте, че един ден на детето ще му бъде от полза умението да структурира своите дела и да намира време за всички задачи, свързани с грижата за дома.





Добави коментар