Защо децата страдат от безсъние?

183
Защо децата страдат от безсъние?

Да поговорим за факторите, които провокират проблеми със съня

Когато чуем термина „безсъние“ обикновено се сещаме за проблеми при възрастните, дължащи се на много работа, стрес или тревоги. Но реалността не е такава. Децата също може да изпитват проблеми със съня. На какво може да се дължат те?

Основната причина децата да не могат да заспят се крие в отсъствие на режим.

Най-важният фактор при детското безсъние в съвременното общество е използването на електронни устройства вечерно време. Светлината, излъчвана от мобилните устройства, води до състояние на бодърстване. Причината е проста – тялото възприема светлината и знае, че е време да пристъпи към работа. Ако детето играе на таблет преди сън, то по-голяма е вероятността да спи по-малко.

Едно от изследванията, проведени от американска клиника, специализирани в областта на проблемите със съня, показва, че колкото по-малко спи едно малко дете, толкова по-висок е индексът на телесната му маса. Това повишава риска от затлъстяване и диабет. Като цяло тези проблеми са свързани с хранителното меню и физическите упражнения, но немаловажен е и пълноценният сън.Освен негативно въздействие върху физическото и психическото здраве, изследвания показват, че в тийнейджърска възраст децата, които са страдали от безсъние по-рано, са по-склонни към депресии.Добави коментар