Защо детето качва килограми?

975
Защо детето качва килограми?

Днес родителите все по-често глезят децата с фаст фууд

Няколко са причините, които играят решаваща роля за детското затлъстяване. Това са генетическа предразположеност, психологически фактори и начин на живот.

Децата, чиито родители или роднини страдат от излишни килограми или затлъстяване, е по-голяма вероятността да последват примера им. Но най-важната причина за надебеляването на детето е излишъкът от храна и дефицитът на двигателната активност.

Небалансираното меню, което съдържа огромно количество мазнини или захар и малко хранителни вещества, може да стане причина за бързо покачване на килограмите.

Днес родителите все по-често глезят децата с фаст фууд, бонбони или сладки напитки, които не съдържат ценните за малкия организъм хранителни вещества, а само много калории. 

Липсата на достатъчно физическа активност може да бъде друга причина за детското надебеляване.

Хората от всички възрасти имат тенденцията да наддават на тегло, когато са по-малко активни. Упражненията горят калории и помагат да поддържаме здравословно тегло. Децата, които не се поощряват да бъдат активни, горят по-малко калории. Така от ранна възраст те свикват да прекарват основната част от свободното си време пред компютъра или телефона. Така автоматично заживяват един слабоподвижен живот.

Покачването на теглото на детето може да бъде резултат и от психологически проблеми.

Децата и тийнейджърите, на които им е скучно, се намират в състояние на стрес и емоционална тревога. Те започват да консумират повече храна, тъй като се борят с негативните емоции.
Добави коментар