Защо детето има кръгове под очите?

3581
Защо детето има кръгове под очите?

5 причини и решенията им

Кръговете под очите може да бъдат тъмни, червени и дори сини. Защо обаче се появяват?

1/ Наследственост
Това е най-честата причина за появата им. Много често самите родители имат т.нар. „очи на подна“. При тях силата е на страната на гените – кожата под очите е по-силно пигментирана.

Освен това трябва да знаете, че цветът на кожата под очите се определя от дебелината й. През тънка кожа така се виждат кръвоносните съдове – това може да е причина за лек синкав цвят.

Решение: Тук решение на проблема няма. За да защитите хиперпигментираната кожа, препоръчва се да използвате слънцезащитни кремове. Всеки един загар засилва изработването на мелатонин. Така оцветяването става по-интензивно.

2/ Запушен нос
Някои родители забелязват тъмни кръгове около очите на децата по време на боледуване. Няма нищо страшно в това. Когато детето има хрема, носовото дишане се нарушава. Поради това вените се разширяват и започват по-силно да се виждат през тънката кожа. Създава се впечатление за сини или сиви кръгове около очите.

Решение: Детето ще оздравее и всичко ще се оправи.

3/ Алергия и атопичен дерматит
При първото се нарушава носовото дишане и разширените вени стават по-забележими под кожата. При второто – детето по-често трие очите си. Поради това се появяват тъмни кръгове. Когато очите сърбят, това провокира желание за потриване.

Решение: При сезонен алергичен ринит използвайте хормонални спрейове за нос. Посъветвайте се предварително с лекар.

За да избегнете негативните последици при чувствителна и атопична кожа, научете детето да се мие със специални средства, подходящи за целта. Те няма да провокират допълнително раздразване.

4/ Липса на сън
Честа причина за появата на „очите на пандата“ при децата, особено в тийнейнджърска възраст.

Решение: Уверете се, че детето се наспива добре.Добави коментар