Защо детето хапе?

353
Защо детето хапе?

Отговорът зависи от възрастта му

Хапането и щипането са опасни навици. В зависимост от възрастта има различни причини за този тип поведение.

Детето е на 1 година и хапе

В този случай хапането е обичайна потребност от физиологичен характер. Присъщо е на деца, навършили 5 месеца. Те имат желание да гризат – а причината е прорязване на зъбите, чешане на венците.

Детето понижава напрежението, когато хапе. То е способно да хапе доста силно, ако нещо попадне в устата му. Пикът на мъчението с венците продължава до първата година. Понякога и малко след това.

По-големите деца е възможно да хапят поради психологически причини – превъзбуденост и незнание как да се отпуснат.

Детето е на 2 години и хапе

Ако детето започне да хапе на 2-годишна възраст, често това се свързва с причини от емоционален характер. С навършване на 1 година детето хапе осъзнато.

Неговият речников запас е небогат, но емоциите са му предостатъчно. Когато е налице превъзбуда, хапането е начин за сваляне на напрежението.

Особености на поведението – още една съществена причина, присъща на тази възраст. До 3-годишна възраст детето хапе силно заради стресови ситуации. Такива може да са смяна на обстановката, раздяла с майката, посещаване на детска градина. Всички тези промени натоварват психиката на малкото дете.

Хапейки, детето се бори със стреса, опитва се да контролира ситуацията. В колектива мъникът се старае да защитава своите граници и да дава отпор.

Често когато детето хапе, то изразява своя протест, което може да бъде свързано с ранно начало на кризата на третата година от развитието.Добави коментар