Защо братята и сестрите трябва да се карат

237
Защо братята и сестрите трябва да се карат

Напълно сериозно. Полезно е!

Да се задържат вътре в нас обидите е вредно за здравето. Същото се отнася и за яда, затаен в детството. Може да навреди много след години.

Специалисти смятат, че навиците за реагиране в конфликтни ситуации се зараждат в детските години. Именно на възраст 4-8 години трябва да се научим да контролираме различни спорни моменти.

За това, има ли полза от детските караници, разказва психологът Анастасия Кусмарцева.

Децата, които живеят заедно в един дом, не може да не се карат помежду си. Те се събуждат и заспиват заедно, съревновават се за вниманието на майката и бащата, воюват за правото на лично пространство и време. Това е нормално. Всяко дете расте със своите навици, желания, възгледи за живота, казва тя.

Именно в семейството може да се получи най-ценният опит в общуването.

Взаимодействайки едно с друго, децата развиват навици, които пренасят в живота си. И тук родителите трябва да запомнят кое е важното – всичките им деца в семейството са с еднакви права и задължения. Всяко дете има право на самоизразяване, изразяване на своите емоции и недоволства, но е необходимо да се знае, че всички действия имат своя ответна реакция. Последната може да не им хареса.

Конфликтът невинаги е нещо лошо. В него има рационално зрънце. Само благодарение на споровете, се научаваме да отстъпваме, да изслушваме другите, да избираме оптималното решение.

Причините за детските конфликти са най-различни. Желанието да се изяснят отношенията в детството на практика не прераства в конфронтация в по-зрелия живот.

Правила за майката и бащата


1/ Запазете спокойствие по време на детската караница. Поддържайте неутрална позиция. Обикновено крещи този, който е обидил. Обиденият стои настрана. Чувате крясъци от другата стая? Направете пауза. Дайте време на децата да се разберат.

2/ Ако ще наказвате, помнете – в конфликта има двама виновни. Тоест наказанието трябва да е еднакво за всички.

3/ Всеки път казвайте на децата, че винаги може да се намери изход от ситуация на караници и скандал. Трябва да се държат цивилизовано.

4/ За да не прерастват действията в агресия и насилие, родителите трябва да установят с категоричност, че конфликтът е приключил.

Накрая ще напомним, че вие сте пример за децата си. С поведението си вие ги учите как да се държат.Добави коментар