Защо 3 деца причиняват на майките по-голям стрес, отколкото 1 или 2?

30
Защо 3 деца причиняват на майките по-голям стрес, отколкото 1 или 2?

Майчинството променя жената

Майчинството променя жената: сега не само трябва да мисли за някой друг всяка секунда от живота си, но и да прави неща, които никога не е правила и никога не е мислила, че ще трябва: като да шие костюми за училищна пиеса през нощта, да оформя гипсови отливки за училищни проекти или да пече бисквитки за панаира. С всяко следващо дете количеството работа се увеличава, но след като минете по този път, може би няма да има нещо на този свят, с което да не може да се справите.

Според онлайн проучване за нивата на стрес на майките и техните причини, в което участваха 7 164 майки, средната оценка, която те дават на стреса е 8.5, по скалата от 1 до 10. Причините са желанието за перфекционизъм, липса на време за извършване на всичко необходимо (60%), поддържане на форма и привлекателност (90%) и стрес, причинен от партньорите им (46%).

Децата, разбира се, също имат свой принос за стреса на мама. Резултатите показват , че пикът на стрес е, когато броят им достигне числото 3. По думите на родителите преходът от номер 1 към 2 не е много голямо предизвикателство, но при 2 към 3, светът се обръща с главата надолу.


Причината за това е доста проста: имате само 2 ръце, а заедно с партньора си обикновено сте двама, а едно дете още става прекалено. Освен това няма как да пресичате улицата и да държите и трите едновременно. И е по-малко вероятно да изберете филм, който да гледате или игра, която ще играете, на която всички ще се радват.

Но все пак това да имаш повече от 3 деца не означава, че е невъзможно да се справиш. Просто е по – трудно. По – интересното е, че майките признават, че когато имат 4 или повече деца, това вече става въпрос за оцеляване, без място за перфекционизъм. И оттам нататък всичко е по-лесно.

 Добави коментар