Запечен крем от тиква
86
Ще добавим няколко лъжици тъмен ром за божествени вкус и ухание
Необходими продукти
За карамеления сос:
500 мл течна сметана
200 грама захар
50 мл вода
Лимонов сок – на вкус
За крема:
500 грама пюре от тиква
4 яйца
100 грама захар
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица джинджифил
1 чаена лъжица индийско орехче
2 супени лъжици тъмен ром – по желание
2 чаени лъжици екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
1/ Разрежете тиквата, сложете я във фурната, покрийте я с фолио и печете в продължение на 1-2 часа на 160 градуса. Тя трябва напълно да омекне. С лъжица извадете вътрешността на тиквата, отмерете 500 грама. Намачкайте до получаването на пюре. След това охладете.
2/ Пригответе карамеления сос: 200 грама захар пресейте през сито, добавете 50 мл вода и няколко капки лимонов сок. Варете на среден огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Щом сиропът закипи, спрете да бъркате и варете до образуването на тъмен карамел. В готовия карамел налейте сметаната – това ще провокира образуването на мехурчета. Внимавайте! Варете 1-2 минути и свалете тенджерата от котлона.
3/ Загрейте фурната до 175 градуса. В готовия карамелен сос добавете тиквеното пюре, всички подправки и аромати. Добавете едно по едно яйцата. Добре разбъркайте.
4/ Излейте сместа в предварително подготвени формички. Печете във фурна за 30 минути. Оставете крема да престои няколко часа или цяла нощ.
Може да сервирате този съвършен десерт с лъжичка бита сметана. Приятен апетит!
Добави коментар