Захранване – какво да даваме от 5-ия месец нататък

360
Захранване – какво да даваме от 5-ия месец нататък

Поетапно въвеждане на ключови храни

Основната цел на захранването е да се снабди детският организъм с хранителни вещества и да се подготви за прием на разнообразни продукти.

5 месец

Плодови сокове и пюрета
Най-нискоалергенният сок  е този от зелени ябълки. Започнете с него. След това въведете крушата, сливата, кайсията. Започнете с по няколко капки. За 7-10 дни увеличете количеството до 10 мл. След 2 седмици след въвеждането на първия сок, може да предложите пюре от същия плод.

Не провокират алергия също така картофът и зелето. Варете зеленчуците през сол.

5-6 месец

Зърнени каши
Първите каши са от елда, ориз и царевица. Отдайте предпочитание на тези без мляко.

5,5-6 месеца

Масло
Добавяйте го в кашата на детето. Не повече от 0,5-1 чаена лъжичка на порция. Маслото ще направи храната по-вкусна и това ще подсили апетита на детето. Освен това е източник на витамин А, който е полезен за нормалната обмяна на веществата, подобрява имунитета и укрепва костната система.

7 месец

Извара
Първоначално половин лъжичка. Постепенно увеличавайте дозата. Изварата е полезна – в нея се съдържат много калций и фосфор. В състава й има почти същото количество протеини, както в месото.8 месец


Месо
Започнете с бяло месо – пилешко и пуешко. То е леко и хранително. След това въведете говеждото, свинското и телешкото.

Киселомлечни продукти
Запознайте детето с киселото мляко. Въвеждайте го постепенно. Този продукт е източник на калций. Оказва положително въздействие върху храносмилателната система и чревната флора.

9 месец

Риба
Задължително предлагайте нетлъста риба, без никакви кости. Рибата съдържа витамин D и полезни мастни киселини, които са ключови за формирането на нервната система и мозъчната тъкан.Добави коментар