За да нахраня детето, пускам телевизора

5288
За да нахраня детето, пускам телевизора

Удачна ли е тази практика?

Детето никога не бива да бъде държано гладно, уверени са родителите му и неговите многобройни роднини. Поради това с цел успешно изяждане на приготвената порция, ние правим всичко възможност, за да я реализираме. Някои използват като „примамка“ за детето – телевизора.

Например, по време на гледане на детско детето широко отваря уста и изяжда всичко до последната лъжичка. Но полезен ли е този начин на хранене и може ли да го използваме, на този въпрос отговор дава известният в Украйна педиатър Евгений Комаровский.

На първо място той отбелязва, че малките деца не осъзнават нищо, което се случва на „синия“ екран, тъй като то представлява само светлинен и звуков дразнител. Именно поради това детето „неадекватно“ от гледна точна на своите близки реагира на пуснатото на екрана: то или плаче, или се смее. В същото време много родители са забелязали, че децата отдават предпочитания на рекламите.

Второ, гледането на телевизя се отразява негативно върху знението, а именно как: понижава се остротата му, движението на очните ябълки, променя се размера на зениците и цветоусещането.

Трето, казва Комаровский, доказано е вредното въздействие на телевизора върху детския мозък.

Някои изследвания показват, че мигащото изображение дори е способно да провокира у детето конвулсивна активност.

Продължителното гледане на телевизия е равностойно на обездвижения начин на живот, а това е недопустимо за децата. В периода на развитие на костната система детето трябва да има възможност да се движи – препоръчва се да бяга и да скача.

Детето, „обичащо“ детските, се ограничава във физическото движение. Това означава, че няма да развие добре физиката си. От педагогическа гледна точка зависимостта от телевизора е аналогична с наркотичната, никотиновата и алкохолната завидимости и се нарича телемания.

Съответно с времето значимостта на семейството за детето се понижава. Телевизорът става не само източник на информация, но и средство за развитие на неговия светоглед. Той заменя приятелите и родителите.

Храненето на фона на гледането на телевизия е непрепоръчително.

Комаровский е категоричен – Телевизорът и храната не са полезна комбинация.

Когато семейството вечеря, то не бива да гледа телевизия. Приемът на хранене трябва да е обвързан с това да носи удоволствие, а не да бъде повод за гледане на филм или предаване.


 Добави коментар