Ягодата – 6 причини да я сложите на трапезата

311
Ягодата – 6 причини да я сложите на трапезата

Любимката на много деца!

Ягодата е кралицата на горските плодове. Тя е ароматна, сочна, сладка! Любимо лакомство на много деца.

Кои са полезните свойства на ягодата?

1/ Тя е богата на витамини, микроелементи и антиоксиданти. Осем ягоди съдържат повече витамин С, отколкото цял портокал с кората. Съдържанието му намалява, ако съхранявате плодовете в хладилника.

2/ Ягодата съдържа витамин К и фолиева киселина. В нея има много калий и магнезий – това са микроелементи, които на мнозина им липсват.

3/ Богата е и на ред гликозиди – биологически активни съединения, които спомагат за поддържането на младостта и стимулират оздравителния процес.



4/ В ягодите се съдържат антиоксиданти, които имат противовъзпалително свойство, сочат изследвания.

5/ Редовната им консумация понижава риска от сърдечно-съдови болести.

6/ Освен това повишава чувствителността на клетките към инсулина, подобрява състоянието на пациенти с метаболитен синдром и понижава риска от рак на устната кухина, хранопровода и простатата.

Трябва да знаете, че консервираните и преработени ягоди нямат същите свойства. Всички биологически активни елементи се съдържат само в естествената червена ягода.




Добави коментар