Ядки, за да бъдеш татко

152
Ядки, за да бъдеш татко

Редовната консумация на ядки се отразява положително, сочи изследване

Съгласно ново изследване, за да повишат мъжете шансовете си да имат дете, необходимо е в менюто им да присъстват ядки.

Учени от два университета в Испания са изследвали 119 мъже на възраст 18 – 35 години. Те ги разделили на две групи, пише Business Insider.

Мъжете от първата група в допълнение към обичайното си меню ежедневно изяждали 60 грама бадеми, лешници и орехи. Доброволците от втората група се хранили по обичайния начин.

След две седмици станало ясно, че при мъжете, които редовно консумират ядки, значително се е повишило количеството на сперматозоидите, подобрила се е тяхната жизнеспособност, подвижност и морфология.

Освен това мъжете от първата група показали понижение на показателите на фрагментация на ДНК на сперматозоидите, т.е. повреди на спермата, които нерядко водят по безплодие при мъжете.

Учените отбелязват, че в изследването са взели участие само млади и фертилни мъже. Дали ядките помагат да се зачене дете на мъже, при които са установени проблеми с възпроизвеждането, засега не е известно.


Авторите на изследването обаче са категорични, че правилно подбраните храни в менюто действително повишават качеството на спермата на здравите мъже.

Ако искате да станете баща, консумирайте храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, витамини С и Е, селен, цинк и фолиева киселина. Всички тези микроелементи се съдържат в ядките.
 Добави коментар