Ядете помело? Браво на вас!

1578
Ядете помело? Браво на вас!

Няколко неща, които трябва да знаете за този плод

Помелото е плод, богат на витамини от група B, които са необходими на организма през студените месеци от годината. Това е най-големият цитрусов плод. Той е по-сладък, но по-малко кисел от грейпфрута. Вътрешността му е по-суха, сравнено с другите цитрусови плодове.

Може да забележите, че помелото се продава в обвивка, която е пристегната с мрежа. По този начин то е защитено срещу развитието на плесен.

Когато избирате помело от магазина, ръководете се от теглото му. Колкото по-тежко е, толкова по-зряло е. След покупката оставете плода за няколко дни на стайна температура, за да стане по-сладък и да придобие характерния си аромат.

Колко калории съдържа помелото?

В 100 грама от този вкусен плод се съдържат 88% вода и само 38 калории. Поради това можете спокойно да го ядете като здравословна алтернатива на захарта. Помелото е богато на целулоза, която ефективно ускорява процеса на храносмилане. Достатъчно е да изядете няколко парченца от плода, за да усетите ситост.

Традиционно помелото се яде сурова. Така ароматът и вкусът му са най-наситени. Ще го видите често в плодови и зеленчукови салати.

Подобно на другите цитрусови плодове, и в този се съдържат много витамини и минерали. Помелото съдържа витамин С, витамини В1, В2, бета каротин, калций. Слабо известен факт е, че този плод е ценен източник на биофлавоноиди – те са мощни антиоксиданти.

Консумацията на помело се препоръчва на хора с атеросклероза, с отслабен имунитет и проблеми с кожата. Яжте го като профилактика срещу грипа и остри вирусни заболявания, тъй като освен витамин С, съдържа и плодови киселини и етерични масла, които са естествени фитонциди.

Препоръчително е да се консумират не повече от 100 грама от цитруса на ден.
Добави коментар