Вярно ли е, че средиземноморската диета е полезна за бременни?

64
Вярно ли е, че средиземноморската диета е полезна за бременни?

Има поне няколко ползи

Изследване на медицинските учреждения на Лондон и Бирмингам, посветено на влиянието на средиземноморската диета върху здравето на бременните жени, бе публикувано в специализираното издание PLOS Medicine.

Всички участнички в изследването са имали поне един метаболитен фактор за риск от усложняване на бременността: високо кръвно налягане, хипертриглицеридемия или наднормено тегло.

На определени етапи от бременността – в 18-ата, 20-ата и 28-ата седмица, жените били преглеждани от специалисти и получавали препоръки за храненето.
593 от тях трябвало да се придържат към принципите на средиземноморската диета, а 612 били част от контролната група.

При жените, които се придържали към средиземноморския тип на хранене, рискът от развитие на гестационен диабет се понижил с 35%. Освен това те качили средно по-малко килограми, отколкото участничките в контролната група.

Гестационният диабет се развива при 2-10% от бременностите. Това състояние не бива да се възприема като безобидно, тъй като представлява заплаха както за майката, така и за плода: от високо кръвно налягане до преждевременно раждане и извънредно цезарово сечение.

Средиземноморската диета предлага неособено строг списък от продукти, а хранителните навици и принципи на хранене са характерни за жителите на Средиземноморския регион. В тяхното меню има изобилие от зеленчуци и плодове, риба и морски продукти, подправки, зърнени храни, зехтин, червено вино, сирена и кисело мляко.
Добави коментар