Витамини за укрепване на детското здраве

181
Витамини за укрепване на детското здраве

Кои са ключови за борбата с вирусите и в кои храни се съдържат

За да бъдат здрави децата цяла година, важно е да им предлагаме храни, богати на витамини, укрепващи имунната система.

Разбира се, не съществува способ, който 100% да защити детето от всички простуди и инфекции. Някои витамини обаче може да помогнат на имунната система да се пребори по-бързо с „врага“.

Витамин С присъства в плодовете и зеленолистните зеленчуци. Той повишава изработването на левкоцити и антитела, а също така повишава нивото на цитокините, които на свой ред подобряват защитата срещу вирусните инфекции.

Този витамин регулира нивото на холестерола, намалява натрупването на мазнини в артериите и защитава сърдечно-съдовата система. Бидейки антиоксидант, той защитава срещу много видове рак.

Макар витамин Е да не е изучен напълно, той е по-важен, сравнено с витамин С, когато става дума за въздействие върху имунната система. Този витамин стимулира изработването на клетки, отговорни за установяването и унищожаването не само на патогенните микроорганизми, но и на раковите клетки. Спомага за създаването на b-лимфоцити, отговорни за производството на антитела. Витамин Е се съдържа в зехтина, рибата, ядките, спанака и броколите.Цинкът също е важен за здравето на детето. Той участва в производството на левкоцити. Повишава защитата срещу вируси. Укрепва имунната система. Присъства в червеното месо, пълнозърнестите продукти и морските дарове.

Селенът
е друг съюзник в борбата с простудите и вирусите. Той активира Т-лимфоцитите и действието им срещу патогени и ракови клетки. Присъства в морските дарове, ядките и зърнените храни.
Добави коментар