Вие сте дехидратирани. Ето 10 признака, с които ще ви го докажем

3846
Вие сте дехидратирани. Ето 10 признака, с които ще ви го докажем

Когато количеството вода, което излиза от тялото, е по-голямо от приетото количество, идва ред на обезводняването

Дехидратацията, ако се доверим на сухото определение на учените, е процес, при който се отнема вода от нещо, в резултат на което то се изсушава.

Човешкият организъм, за съжаление, не прави изключение. Когато количеството вода, което излиза от тялото, е по-голямо от приетото количество, идва ред на обезводняването.

Световната здравна организация смята, че 75% от населението на Европа и САЩ страда от хронична дехидратация. 25% от децата ни пък не пият достатъчно вода всекидневно, което се отразява на работата на всички системи в телата им.

Защото не само 75% от човешкото тяло е вода, но тази течност съставлява и 85% от мозъка ни. А това означава, че липсата на достатъчно течности може да причини не само главоболие, но и да влоши резултатите ни на работното място и в училище.

Експертите от СЗО посочват, че всеки ден мъжете трябва да приемат по 2.9 литра течности, жените по 2.2 л, а децата на възраст между 4 и 13 години – между 1.3 и 1.5 л вода.

Какво се случва в тялото ни, ако не посягаме достатъчно често към живителната течност и даваме ли си сметка, че дехидратацията не само ни причинява физически дискомфорт, но и влошава психическата ни кондиция?

Ето 10 признака, по които да познаете дехидратацията, за да се преборите с нея:

Сухи уста, очи и кожа


Усещането за сухота в устата е вторият най-явен признак – след жаждата, който идва да ви подскаже, че е време да напоите тялото си. Малко хора обаче знаят, че когато са дехидратирани, очите спират да произвеждат сълзи.

Кожата също изсъхва, което означава, че се превръща в лесна плячка за бръчките.Главоболие и мигрена


Най-изпитаното лекарство срещу главоболието е... вода. Неотдавнашно проучване на навиците на работещите у нас показа, че 33% от българките се оплакват от главоболие поне веднъж в седмицата.

32% от жените пък пият по-малко от литър вода на работното място, което води до главоболие, ниско ниво на концентрация и понижена производителност. Изходът е да следите стриктно тялото си и приема на вода, за да избегнете дехидратацията.

Умора

През 1980 г. хроничната умора официално е приета за заболяване. Ако тя е ваш постоянен спътник, може би не приемате достатъчно вода. Дехидратацията пречи на нормалната работа на сърцето, което пък води до намален обем на кръвопотока. Резултатът: умора. Отговорът: вода.

Намалено уриниране

Когато страда от липса на вода, организмът автоматично започва да задържа течности. Това се изразява както в липсата на изпотяване, така и в по-рядко уриниране.

Всъщност, цветът на урината е като сигнална лента за приема ви на вода. Ако той е наситено жълт и мътен, дори кафяв, вие със сигурност сте дехидратирани.

Болят ви ставите и имате мускулни крампи

Знаете ли, че хрущялите в човешкото тяло се състоят от 80% вода? Така че липсата на живителната течност се отразява негативно и на тази част от организма, в резултат на което се появяват болка и износване на ставите.

Когато става въпрос за мускули, добре е да знаете, че крампите, с които се сблъсквате най-често нощем, също може да се дължат на дехидратацията. Сигурно се досещате защо: 75% от мускулите са вода.

Световъртеж

Забелязали ли сте, че в горещите летни дни все по-често ви се случва да страдате от световъртеж?

Неразположението се дължи на намаления приток на кръв към мозъка, което пък е резултат от нарушената работа на сърцето заради дехидратация. Не ви ли се струва това като порочен кръг, в който всеки пък отговорът е недостатъчният прием на вода?

Сърцебиене

Вече споменахме колко важна е водата за работата на сърцето. Давате ли си сметка обаче, че хроничното обезводняване може да ви навлече сериозни сърдечно-съдови проблеми? Дехидратацията сериозно натоварва работата на всички човешки органи, но сърцето е един от най-потърпевшите.

Проблеми с храносмилането

Недостатъчният прием на вода води до констипация, което пък предизвиква проблеми от рода на подут и болезнен стомах, газове и други.

Дехидратацията може да затрудни и детоксикацията на организма - основен отговорник за този процес е водата.

Затлъстяване

Тъй като една и съща част на мозъка изпраща сигнали на тялото ни, когато сме жадни и когато сме гладни, част от хората бъркат жаждата с глад. В резултат на това, приемът на храна се увеличава и телесното ни тегло расте.

Когато му липсва вода, организмът по-трудно се освобождава не само от токсините, но и от мазнините и излишните калории. Ето защо и цифрите върху кантара набъбват.

Цистит, бъбречни кризи и инфекции на пикочните пътища

Основна роля в работата на отделителната система играе водата. Редовното обезводняване дотолкова затруднява дейността й, че тя започва да боледува все по-често.

Всъщност, това се отнася и за всички системи и органи в човешкото тяло. Когато са жадни, те работят по-трудно, което ни разболява.

Затова първото лечение, към което трябва да посегнем, е чаша вода. Възможно е това да е достатъчно. 

Добави коментар