Вегетарианско меню: пастет от фасул и гъби

27
Вегетарианско меню: пастет от фасул и гъби

Здравословно творение, което разпалва апетита и върви идеално с печено хлебче

С тази лесна рецепта ще имате у дома винаги вкусен и засищащ пастет от зеленчуци, фасул и гъби.

Необходими съставки:

1 чаша фасул
2 броя моркови
2 глави лук
100 грама сушени гъби
30 мл олио
Сол и пипер на вкус 

Преди много години е имало практика пастетите да се запичат в тесто или да се правят изцяло от месо. Те имали дълга годност и поради това често били взимани по време на пътуване.

В съвременната кулинария пастетите се правят не само от месни продукти и риба, но и от зеленчуци и гъби. А да се приготвят е лесно. Може да използвате старата технология със запичане в тесто. А също така може да превръщате съставките в еднородна маса, да я оставите след това да се сгъсти и да я използвате за сандвичи, тостове и др.

Предлагаме ви днес да приготвите този вкусен зеленчуков пастет. Съчетаването на зеленчуци и гъби е великолепна идея и ще ви спечели с аромата си. Гъбите може да са сухи, но и пресни. В нашия вариант сме предпочели сухите.

Начин на приготвяне:

1/ Измийте добре фасула, залейте го с хладка вода, добавете 1 ч.л. сода. Оставете така за през нощта.
2/ Залейте гъбите с хладка вода, оставете и тях да престоят през нощта. Прецедете след това.
3/ На сутринта измийте фасула, налейте чиста вода и варете до готовност – около 60 минути.
4/ Междувременно почистете морковите и лука от кората, нарежете ги на полукръгчета.
5/ Запечете ги в олио докато станат меки и румени.
6/ Подправете.
7/ Сложете при зеленчуците гъбите. Запържете ги заедно за 7 минути.
8/ Гответе на среден огън, като разбърквате от време на време. Необходими са 15 минути.
9/ Накрая пюрирайте с блендер. Получената смес трябва да е гъста. Ако е прекалено гъста, добавете малко гъбен бульон.


Съхранявайте домашния пастет в хладилник в добре затварящ се стъклен съд. Срок на годност 5 дни.



Добави коментар