Вечерно време кърмата е малко?

54
Вечерно време кърмата е малко?

Топ 3 съвета за кърмещи майки

Сутрин и през деня вие успешно кърмите детето. Млякото е предостатъчно тогава. Забелязвате обаче, че привечер и нощем сякаш кърмата е по-малко. За какво говори тази ситуация и трябва ли да въвеждате адаптирано мляко?

Много майки в подобна ситуацията решават, че проблемът е в липсата на достатъчно кърма. Те започват да дават адаптирано мляко. В повечето случаи поведението на детето обаче не е свързано с количеството кърма.

Що е то клъстерно кърмене?


За първите месеци на бебето е характерно т.нар. „клъстерно“ кърмене. Периодите на сън и бодърстването при него са устроени така, че след времето на почивка следва времето на активност. В рамките на няколко часа бебето се кърми няколко пъти, след това отново почива. Стомахчето на новороденото е малко.

Поради това вечерно време то капризничи повече. През деня мъникът е натрупал много впечатления. Мозъкът му има нужда от време, за да ги обработи. Заради това „алармите“ вечерно време зачестяват. Най-лесният начин да се успокои малкото бебе е чрез майчината гърда. Похапва и животът му става по-лек!

Търсенето формира предлагането


За да се справите с тревогите, че нямате достатъчно кърма нощем, може да направите тези три неща:

1/ Кърмете бебето по поискване.

2/ Може да се случва и следното. Детето сутрин похапва добре, гълта активно, нахранва се и е сито. Вечер плаче и бързо пуска гърдата. Спомнете си, че кърмата се произвежда в отговор на стимулацията. Вечерното количество кърма зависи пряко от вашите нощни хранения. Нека са по-начесто.

3/ През периода от 2:00 до 8:00 часа сутринта стимулацията на гърдите дава максимален ефект. Желателно е през този период да кърмите 2 пъти бебето, а в най-добрия случай – 3 пъти.
Добави коментар