Възможно ли е да се натровите с вода?

148
Възможно ли е да се натровите с вода?

Големите количества вода могат да доведат до т.нар водно отравяне

Трябва да се пие достатъчно вода, особено през лятото, когато се изпотяваме толкова много, хидратацията на организма е изключително важна. Това, което не трябва да правите обаче, е да прекалявате с нея. Големите количества вода могат да доведат до т.нар водно отравяне.

Това е състояние, при което тялото се лишава от ценни микроелементи, като натрий, в същото време се увеличава сериозно количеството вода в клетките и това общо нетипично състояние на организма довежда до негативни последици.

В леките си форми отравянето с вода може да причини:

повишено кръвно налягане
объркване
раздвоено виждане
сънливост
затруднено дишане
мускулна слабост
спазмиВ тежките случаи, които обаче няма как да се случат в нормалното ни ежедневие, водното отравяне може да причини дори и смърт. Има и изследвания, според които „обезсоляването“ на организма причинява и депресия, защото липсата на микроелементи нарушава правилната функция на мозъка и способността му да обработва правилно информацията, която получава от тялото и околния свят. За да намерите златната среда между прекомерната хидратация и дехидратацията, можете да разделите течностите, които приемате, на две.

Литър чиста вода на ден.
Литър, богати на соли и минерали, напитки, например сйрян, доматен сок, таратор, фреш или зеленчуково смути.
По този начин ще дадете на организма си не само течностите, но и витамините и минералите, от които има нужда.

Не се стремете да премахнете солта изцяло от менюто си. Особено през лятото тя ни е истински необходима, за да се запази нежният електролитен баланс и цялото ни тяло да е в хармония и добро здраве, съветва вестник Монитор.

Добави коментар