Във Финландия тестват роботи като преподаватели в училище

149
Във Финландия тестват роботи като преподаватели в училище

Пилотна програма във финландския град Тампере проверява ефикасността на роботи като учители по чужди езици и математика в началните училища, съобщи Ройтерс. Целта на проекта е да провери дали роботите могат да подобрят качеството на преподаването. Засега в Тампере работи един робот Елайъс и три ОВОбота. 

Четирите робота, един от които е Елайъс, са безкрайно търпеливи, никога не им омръзва да повтарят и учениците не се притесняват да им задават въпроси. Учителят по чужди езици Елайъс е висок около 40 см. Той може дори да танцува като в хита "Gangnam Style", разбира и говори 23 езика, а софтуерът му позволява да установи от какво се нуждаят учениците, за да усвояват материала по-добре. В изпитанията обаче той общуват само на английски, финландски и немски.

Роботът определя нивото на учениците и приспособява въпросите си към него. Може също да информира учителите за евентуални индивидуални проблеми в усвояването на материала. 

Учителят по математика ОВОбот е по-малък - около 25 см. Той прилича на син бухал. 

Елайъс вече е "назначен", докато преподавателите по математика засега ще работят една година. Учителите не се притесняват за работните си места. Въпреки знанията и уменията си, роботите никак не се справят с дисциплината.
 


Добави коментар