Вълшебната билка, която сваля килограми, бори рака и болестите на сърцето

76
Вълшебната билка, която сваля килограми, бори рака и болестите на сърцето

Цикорията е известна още като синя жлъчка и синя мечка

Чудотворните свойства на някои билки са се доказали във времето. Сред тях безспорно е цикорията, известна още като синя жлъчка и синя мечка.

Познаваме добре напитката от билката цикория, която много хора предпочитат пред кафето. За разлика от кафеените зърна тя не съдържа кофеин, поради което може да се използва от хора с хипертония, патологии на стомашно-чревния тракт, кръвоносните съдове и сърцето.

Ползите от цикорията за организма обаче не се ограничават до имитация на вкуса на кафето. Тази напитка се използва с лечебна цел и е добра профилактика на много заболявания, посочва вестник Монитор.

Подобрява храносмилането

Цикорията е чудесна за храносмилането, тъй като съдържа инулин, който е мощен пребиотик. Той е много полезен в борбата с редица проблеми с храносмилането и червата, като рефлукс, лошо храносмилане и киселини.

Подобрява здравето на сърцето

Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но също така намалява нивото на “лошия” LDL холестерол в организма - една от основните причини за атеросклероза и високо кръвно налягане, тъй като блокира притока на кръв.Предотвратява рака

Доказано е в редица научни изследвания, че екстрактът от цикория потиска растежа на туморите. Този ефект се дължи на фруктаните в цикорията, които имат антитуморни и антиоксидантни свойства. Според д-р Марсел Роберфроид от Католическия университет в Льовен, Белгия, полифенолите и фитохимикалите в цикорията също имат положителен ефект върху профилактиката на рака на гърдата и дебелото черво.

Помага за отслабването

Тиаминът (В1) превръща мазнините, протеините и въглехидратите в енергия, рибофлавинът (В2) разгражда мазнините, допринасяйки за загуба на тегло. Цикорията съдържа и активните вещества тритерпени, които са катализатори на метаболитните процеси, което също подпомага отслабването. Цикорията съдържа и пектин, който намаляване чувството на глад.

Укрепва имунната система

Цикорията има редица ползи за здравето, които я правят мощен стимулант за имунна система. Това растение съдържа активни съставки, които действат като антиоксиданти, като допълнително премахват свободните радикали от кръвта. Това намалява риска от развитие на редица заболявания.

Добави коментар