Ваксините на Pfizer и Moderna - прилики и разлики

390
Ваксините на Pfizer и Moderna - прилики и разлики

Въпреки че и двете ваксини са базирани на технологията за пратеник на РНК, те се различават значително

За момента в Съединените щати са одобрени две ваксини срещу коронавирус: тази на Pfizer и BioNTech, и другата, предлагана от компанията Moderna. Въпреки че и двете ваксини са базирани на технологията за пратеник на РНК, те се различават значително. CNN разкрива по какво в свой репортаж:

Приликите

Ваксината на Moderna използва същата технология за РНК пратеник, като ваксината на Pfizer, но има важни прилики и разлики, посочва вестник Стандарт. Основното сходство е, че и двете използват новата технология на пратеник РНК или иРНК, която не използва пълния вирус, а генетична последователност на вирусния геном в крайния си продукт.

Това, което учените направиха, е да дешифрират генетичния състав на шипа, подобна на антена структура, направена от протеини, която позволява на вируса да влезе в клетката. Вирусният геном съдържа инструкции за създаване на собствени протеини с шипове и изследователите декодират това ръководство с инструкции, за да го направят.

Това ръководство за употреба, всъщност, представлява молекула, наречена пратеник РНК 1273, която след пречистването представлява ваксината. Когато се инжектира в хората, тази 1273 пратена РНК се поема от човешките клетки, които започват да произвеждат шип протеин. Той подвежда защитната система да мисли, че тялото е атакувано от целия вирус. Тялото реагира с производството на неутрализиращи антитела, които са това, което предпазва от бъдещи инфекции.

Разликите

Сред разликите обаче са, че ваксината на Pfizer е лицензирана за употреба при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години. Докато ваксината на Moderna е одобрена за хора над 18-годишна възраст.

Друга разлика е, че ваксината на Moderna съдържа 100 микрограма иРНК, докато ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма. Причината за голямата разлика между тези дози не е известна, въпреки че някои учени смятат, че това може да се дължи на факта, че генетичните последователности на иРНК и на двете ваксини имат малки разлики в кода.

Друга разлика е, че ваксината на Pfizer се дава през 21 дни, докато на Moderna се дава през 28 дни. Друга важна разлика е точката на замръзване, в която те трябва да се съхраняват. Pfizer изисква тя да бъде -70 градуса, а на Moderna изисква съхранение при температура от -20 градуса по Целзий.

Температурата: голямата разлика между двете ваксини

Тази разлика е много важна, тъй като ваксината на Moderna може да се съхранява в обикновени фризери. Това би било по-полезно в малките градове, които не разполагат със специализираните фризери, които ваксината на Pfizer изисква.

Друга важна разлика е обвивката, която деликатните иРНК молекули използват за своето запазване и транспортиране в клетките. Тази обвивка се състои от микроскопични мастни частици, наречени наночастици. Тези от Pfizer се произвеждат в канадската лаборатория Acuitas, докато Moderna произвежда свои собствени наночастици.

Тази разлика в наночастиците мазнини прави разликата в нуждите от замразяване на ваксините и вероятно ще повлияе и на начина им на работа. Според Брайън Фъргюсън, изследовател по имунология от университета в Кеймбридж, имайки известна възпалителна активност, е възможно тези наночастици да имат действие, което помага на имунната система да произвежда антитела и Т-клетки, насочени към вируса Sars-CoV-2.

В заключение, въпреки че използват една и съща технология за РНК пратеник и имат повече от 94% ефективност, двете ваксини имат важни разлики, клиничното значение на които ще бъде известно, когато и двете започнат да се използват в реалния свят, извън клиничните изпитвания.Добави коментар