В сезона на кърлежите: Какво трябва да знаем за лаймската болест?

685
В сезона на кърлежите: Какво трябва да знаем за лаймската болест?

Няколко са вече случаите на лаймска болест в страната от началото на годината

Няколко са вече случаите на лаймска болест в страната от началото на годината, сочат данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Оказва се, че тя започва със скрити симптоми, а усложненията могат да настъпят и след 10 години.

Първият случай на лаймска болест в България е открит и описан през 1987 г. От тогава до днес всяка година има заболели. И вместо техният брой да намалява, през последните години се наблюдава увеличаване на случаите.

"Началото на болестта е в град Лайм. Лаймската болест е разпространена предимно в Северното полукълбо. В България едва ли имаме точната бройка, но предимно имама е 400-600 случая на година", заявява за Нова телевизия професор Цеца Дойчинова, началник Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница „Д-р Георги Странски”, ръководител на катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина при МУ – Плевен, член на Експертния съвет към МЗ по специалността.

Тя допълни, че няколко дни след ухапването се появява червено петно, постепенно се получава пръстен, "биволско око", но може да има и различна форма. В началото няма оплаквания.

Професор Дойчинова предупреди, че кърлежите започват атаките си от май до юни и трябва да се изчака 30 дена след ухапване от кърлеж преди да се направят изследвания, за да е сигурно, че заразата е налице. Медикът посъветва кърлежът да се изтегли с пинсета за хоботчето. 

Добави коментар