В комуникацията с детето забравете тези 5 фрази

764
В комуникацията с детето забравете тези 5 фрази

Сигурни ли сте, че не ги използвате?

Детски психолози препоръчват да не ги изричаме, ако искаме да не травмираме детската психика.
Много често родителите с добри намерения ги използват – на пръв поглед те са безобидни, но се оказва, че не са. Кои са те?

1/ Дръж, само се успокой
Трудно е да се откаже нещо на дете. Много родители дори не умеят да го правят. Но едно измъчено „да“ от родителите кара детето да мисли, че може да получи всичко. Строго „не“ може да изрича само то.

2/ Хората виж какви добри деца имат, а ти…
Тази фраза кара детето да възприема така нещата и занапред „не като при нормалните хора“. Възможна е и друга реакция – детето да започне да копира родителите и да казва „Вие нищо не разбирате, а ето родителите на моите приятели…“

3/ Няма да ти се получи, дай аз
По-добре и по-ефективно е да обясните на детето как да направи нещо, когато не му се получава. Иначе с времето то ще започне да мисли така – „Защо да се старая, когато мама ще ме навика и сама ще го направи“.

4/ Ако още един път направиш това, ще получиш…
Обикновено подобни думи завършват с пусти обещания и с времето престават да работят. На хилядния път ядосаният родител ще изрече своето недоволство – тогава детето ще почувства само обида и недоумение. Детето трябва да разбира какво се очаква от него в такива ситуации.

5/ Бързо спри!
Че кой обича така да му се говори? Детето чувства, че не го уважават и се обижда. Вместо да осъзнае своята вина, то се свива в себе си и смята, че необосновано е навикано.
Добави коментар