Учени: Кучето предсказва дали стопанката е бременна

122
Учени: Кучето предсказва дали стопанката е бременна

Питомецът, подобно на бъдещите родители, няма търпение да се появи новият член на семейството

Най-добрият приятел на човека – кучето, се оказва, има много скрити таланти. Неслучайно на Запад доста кучета работят в терапевтични отделения. Те успокояват и ободряват пациентите.

Учените напълно сериозно тренират животните да диагностицират болести с нюха си. Те смятат дори, че кучето е способно да долови дали една жена е бременна. Едно от нещата, които убеждават експертите в тази хипотеза, е, че кучетата стават по-нежни към жените, които чакат поколение.

Да се провери хипотезата е трудно, казва Лин Лили, доцент от Колежа по ветеринарна медицина към университета в Охайо.

По думите й, кучетата забелязват промените в своите стопанки, но те не са способни да кажат „Хей, ти си бременна!“.

Специалистът не отрича, че поведението на кучетата действително се променя в зависимост от това, какво се случва със стопанката му. Когато една жена се подготвя да стане майка, някои кучета демонстрират поведение на защитник, а други стават тревожни.

След това кучетата привикват с новото и започват да ходят по петите на стопанките си. Те не пропускат възможност да бъдат прегърнати или погалени. Питомецът, подобно на бъдещите родители, няма търпение да се появи новият член на семейството.

Някои експерти са убедени, че най-добрият приятел на човека може да предскаже началото на раждането. Когато контракциите са в ход, кучето усеща дискомфорта на своята стопанка. То усеща промените в настроението й. Долавя с нюха си повишаването на нивото на окситоцина. В такива моменти поведението на кучето се променя. То се превръща в защитник.

Появата на новия член в семейството пък обичайно провокира стрес у любимеца. За да избегнете този ефект, ветеринари препоръчват да подготвите кучето за раждането на детето. Как? Като му покажете, че бебето няма да промени начина му на живот. Вие все така ще се грижите за него.
Добави коментар