Цветя за първия учебен ден? Не

428
Цветя за първия учебен ден? Не

Защо в Русия все повече учители се отказват от букетите по случай започването на учебната година

Понякога казват, че ден година храни. Нещо такова се получава и с празниците, които традиционно свързваме с поднасянето на букети. Особено такива като 8 март и 15 септември. И в България имаме този обичай учениците да подаряват букети на учителките си. Но това ли наистина искат учителите?

Всеки път, когато изхвърлям увехнали цветя, си мисля, че парите за букета са похарчени на вятъра. Щеше да бъде по-добре, ако бяха дадени за нещо по-полезно, вдига рамене Инна, учителка по руски език и литература в едно от московските училища. Тя е класен ръководител на шестокласници.

Децата от класа на Инна й носят един общ букет. Всеки има задачата да купи един стрък. Останалите пари, които са били планирани за закупуването на цял букет, отиват за благотворителна кауза.

В последно време даряването на цветя на учителя по случай първия учебен ден в Русия се е превърнало в автоматизиран ритуал. Усещам го по своя опит, допълва Инна.

Ако родителите искат да похарчат пари по случай първия учебен ден, нека да ги дадат за благотворителност, а не да купуват букет, който просто „трябва“ да бъде поднесен. На мен ми е приятно да получавам цветя от хората, които искрено искат да ми ги подарят, от цялата им душа, а не защото обичаят е такъв, признава учителката.

Миналата година с помощта на ученици от 576 училища в цяла Русия, взели участие в благотворителната акция „Уроците на доброто“, 18 души, нуждаещи се от лечение, са получили такова. Тази година акцията ще се проведе за шести път. Добави коментар