Трябва ли да се ваксинират и децата срещу COVID-19?

92
Трябва ли да се ваксинират и децата срещу COVID-19?

Лекари по педиатрия смятат, че децата до 16 години също трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус

Лекари по педиатрия смятат, че децата до 16 години също трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Според тях, тази възрастова група е важна за постигането на "стаден имунитет". Отговори на най-важните въпроси потърси Deutsche Welle.

След като ваксината на BioNTech/Pfizer в САЩ бе одобрена и за деца, само за по-малко от седмица там бяха ваксинирани около 600 000 малолетни на възраст между 12 и 15 години. Канада, където ваксината също беше одобрена за деца над 12 години, планира до началото на новата учебна година през есента да ваксинира всички деца от тази възрастова група - поне с първата доза.

В ЕС Европейската агенция по лекарствата ЕМА одобри използването на ваксината на Pfizer за деца между 12 и 15 години.

Междувременно вече се води дебат доколко разумно е това. Експерти и родители поставят редица въпроси: каква роля играят децата между 12 и 15 години за разпространението на вируса, колко уязвими са те и надеждни ли са одобрените ваксини за малолетни?

Не е ли достатъчно да бъдат имунизирани само пълнолетните, за да има "стаден имунитет"?

Погрешно е схващането, че като се ваксинират възрастните, това ще пази и децата от COVID-19. Чисто статистически, делът на децата и младежите сред световното население е твърде голям, така че е необходимо те също да бъдат взети предвид. Още преди година СЗО оповести, че за това е нужно да бъдат ваксинирани между 60 и 70 процента от населението. Междувременно редица експерти, сред които и бившият главен епидемиолог на САЩ Антъни Фаучи, коригираха този процент нагоре и смятат, че за такъв имунитет са нужни 85 процента имунизирани. Освен това те се съмняват, че с новите варианти на вируса тази цел въобще е постижима. В Германия шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер смята, че за справяне с пандемията се налага да бъде ваксинирани „доста над 80% от хората“.

По данни на ООН, децата и младежите до 17-годишна възраст съставляват 30,2% от световното население. Дори и в Германия, където делът на хората до 18 години е значително по-нисък (16,4 на сто), пак би било трудно да се постигне стаден имунитет, ако не се вземе предвид въпросната възрастова група, смята д-р Аксел Гершлауер, говорител на Съюза на лекарите-педиатри в Германия.

Защо да се ваксинират децата, след като смъртността сред тях е ниска, а тежките форми на болестта са редки?


По данни на Американската академия по педиатрия, от началото на пандемията в САЩ общо 3,85 милиона деца са дали положителни тестове за COVID-19. От тях между 0,1 и 1,9 процента са били хоспитализирани, а 0,3 на сто от заразените деца са починали. 

От германското Министерство на образованието посочват, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните, но се разболяват значително по-рядко от тях. Данните на Германското дружество по детски инфекциозни заболявания (до 16 май 2021) сочат, че от началото на пандемията в Германия и Австрия общо 1522-ма подрастващи са били лекувани в болница заради инфекция от COVID-19. Пет процентна от тях (74 души) дори са преминали и през интензивни отделения. Почти половината от регистрираните инфекции при деца обаче засягат бебета - 46,7 на сто от тези 1522 случая са били кърмачета под 1 година.

В същото време 11 процента от момичетата и 16 процента от момчетата под 17 години в Германия страдат от хронични заболявания. При тези деца и младежи съществува повишен риск от тежко протичане на болестта, затова е много важно те също да имат възможност да се ваксинират, посочва д-р Гершлауер.

Подходящи ли са ваксините срещу COVID-19 и за деца?

Изследвания за въздействието на ваксините върху деца почти няма. Даденото разрешение в САЩ и Канада за ваксиниране и на деца между 12 и 15 години с препарата на BioNTech/Pfizer се базира на проучване сред 2260 деца от тази възрастова група. А според самия производител на ваксината, тя е до 100 процента ефективна сред малолетните, т.е. ефектът при тях е още по-силен, отколкото сред пълнолетните.

Според канадската имуноложка Карина Топ, не е необичайно една и съща ваксина да се поставя и на възрастни, и на деца. Има обаче случаи, когато рецептурата за бебетата е по-различна от тази за децата и младежите - пример за това е ваксината срещу тетанус. А при други ваксини разликата е само в броя на необходимите дози, които се поставят на различните възрастови групи.

Експерти припомнят, че имунната система на малките деца реагира на ваксините различно от тази на младежите и възрастните. Затова се налага много точна преценка на дозировката при отделните препарати. В момента BioNTech/Pfizer проучва този въпрос при децата от 6 месеца до 11 години. Също и Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson провеждат вече изследвания с деца. Резултатите още не са готови. 

Добави коментар