Трите основни причини за развод

864
Трите основни причини за развод

Психолози смятат, че един съюз няма шанс в дългосрочна перспектива, ако...

Кое кара щастливите двойки, дори през първите месеци от брачния живот, да се разделят? Какво ги сближава с онези, които решават да се разведат след четвърт век брак?

Експертите посочват три основни причини:

1/ Неспособност да се помиряват
Умението спокойно да се обсъждат чувствителни теми, да се изслушва партньора и да се правят компромиси. Това е важна съставна част от здравословните отношения. Не всеки иска обаче да се научи. Тази неспособност за примиряване води до това, че нито един проблем не стига до истинско решение. В любовния съюз се трупат с времето обида и негативни чувства. Негативните емоции изтласкват позитивните – вместо нежни чувства в двойката се настанява разочарованието. Дълго да се живее в такова състояние е невъзможно – ако двамата партньори не се изслушват и не се чуват, то рано или късно във връзката настъпва криза.

2/ Отчужденост
Ако кариерата, хобито, целите и плановете ви преди всичко засягат вас, то това може да доведе до загуба на емоционална връзка с партньора. Това поведение показва, че не сте готови да градите общо бъдеще и не смятате, че любовните чувства може да ви помогнат да станете едно цяло.

Психолози смятат, че такъв съюз няма шанс в дългосрочна перспектива. Ако не изберете посока, в която да се движите заедно, отношенията ви ще се разпаднат. Отчуждената ситуация може негативно да се отрази върху връзката. Ако не сте открити с другия и не му обръщате внимание, неминуемо ще изгорите емоционално. Загубата на интерес спрямо другия е въпрос на време.В същото време ценете индивидуалността, но въпреки това бъдете открити един към друг.

3/ Емоционални взривове
Бурните скандали с чупене на съдове вместо спокойна беседа също водят до развод. Психиката на партньорите просто не издържа емоционалното напрежение. За мнозина е трудно да разберат в какъв момент нежните романтични отношения са прераснали в поредица от претенции  и караници.
Добави коментар