Топ 5 навика, които ни изтощават емоционално

255
Топ 5 навика, които ни изтощават емоционално

В метафоричен смисъл нашият дом е отражение на душата ни. Огледайте се...

Нашият запас от енергия е ограничен. Поради това трябва да се научим да го разходваме разумно. В противен случай ви грози „прегаряне“. Това състояние се нарича още емоционално изтощение и може да бъде крайно опасно както за физическото, така и за психологическото здраве на човека.

Кои са ежедневните навици, които ни изтощават емоционално?

1/ Вие поемате върху себе си чуждия емоционален товар
Мнозина смятат, че именно за това съществуват приятелите и близките – за да изслушват взаимно проблемите си, да съпреживяват и да намират общи решения. Като цяло в това има истина, но отчасти. Приятелството и общуването с хората не бива да ви натоварва до степен, че да се чувствате „изхабени“. Научете се да се защитавате срещу такъв тип взаимодействия.

2/ Вие не умеете да приоритизирате
Ако не знаете какво искате, то вашият живот се превръща в безсмислено бягане в кръг. Вие се залавяте за много неща, нищо не приключвате до край. Като резултат започвате да чувствате вина.

На първо място трябва да поспрете. Дайте си време да анализирате съществуващата ситуация. Не се пускайте по течението. Уловете се здраво за приоритетите си, иначе бурните води ще ви отведат до емоционално изтощение.

3/ Постоянно в дома ви цари безпорядък
В метафоричен смисъл нашият дом е отражение на душата ни. Ако там ви липсва емоционално спокойствие, струва си да започнете да променяте нещата. Например, организирайте разчистване. Направете дома си оазис – място, в което с удоволствие ще се връщате пак и пак.

4/ Вие не се грижите за тялото си

За менталното здраве е важно и състоянието на тялото ви. Заседналият начин на живот, храненето с нездравословни продукти, консумацията на алкохол и недоспиването изтощават организма ни. Те нанасят непоправима щета върху здравето.

5/ Вие твърде много преживявате нещата
Добре е, че емоционалната ви интелигентност е добре развита. Не може да оставате равнодушни пред несправедливостите. Проблемите започват тогава, когато вашата тревожност излезе извън контрол. Безпричинно безпокойство? Апатия? Безсъница? Започнете да контролирате своите емоции.Добави коментар