Темперамент и отслабване

104
Темперамент и отслабване

Как характерът ни влияе на отслабването

От темперамента зависи много. Знаете ли, че той може да повлияе на начина на хранене и да определя как оптимално да отслабвате? Тук не става дума за диети, а по-скоро за планиране на хранителното меню с оглед характера и типа личност.

Меланхолик
Определяща черта на меланхолика е перфекционизмът. Той е идеалист, който иска всичко да бъде по определен начин и се огорчава, когато не е така. Както за себе си, така и за другите, меланхолиците поставят високи изисквания и падат духом, когато не успяват да се придържат към тях. На меланхолика е забранено да се мери всеки ден, тъй като може да загуби мотивация.

Препоръчително е той да спазва ясен и структуриран режим на хранене. Всеки ден трябва да знае какво ще бъде менюто му. Диета, при която се изисква мерене на порциите храна за всяко хранене, ще бъде идеална.

Продължителните диети засилват меланхоличния песимизъм. Поради това е желателно режимите да не продължават повече от 3 седмици.

Именно меланхолиците са предразположени към булимия, анорексия и др.

Флегматик
Той може да бъде силно привързан към храната и да я възприема като утеха. Поради тази причина е важно, когато иска да отслабне, да избира апетитна и цветна храна. В менюто на флегматика задължително трябва да има място за любими храни, тъй като той намира голяма утеха именно в тях.

Както меланхоликът, така и флегматикът имат студен темперамент. Те са по-чувствителни към сладката, солената и суровата храна.

Холерик
Холерикът често е активен и изпитва повече проблеми с ниското тегло, отколкото с наднорменото. Той се отнася функционално към храната. Често е твърде зает, за да яде. Когато се храни, по-скоро е за да си осигури енергия и поддържане на жизнените функции.

Тъй като често бърза, не е рядкост да прибягва към консумацията на фастфууд. За холерика е желателно да промени менюто си и да се насочи към качествените и полезни продукти.

Сангвиник
Сангвиникът се стреми да „плува по течението“ на живота, следвайки своя ритъм или ритъм в съответствие с годишните сезони и циклите на дневната светлина. Поради това строг режим на хранене не е вариант за него. Еднообразието го води до сривове.

Сангвиниците, които искат да запазят стройна фигура, трябва да следят какво консумират и да не злоупотребяват с калоричните съставки.Добави коментар