Срещу хранителни алергии: педиатрите вече препоръчват да се яде всичко

880
Срещу хранителни алергии: педиатрите вече препоръчват да се яде всичко

На първо място експертите от AAP препоръчват фъстъци

В мартенското издание на списание Pediatrics бе публикуван клиничен доклад на Американската академия по педиатрия (AAP), който съдържа нови препоръки за храненето на бременните и кърмещите жени и децата през първите години от живота им.

Съгласно предходните препоръки на академията жените по време на бременност и кърмене е желателно да избягват контакт с храни, които могат да станат причина за атопичен дерматит или хранителна алергия.

Децата, които са на възраст до 3 години, е препоръчително да не консумират храни-алергени. Смяташе се, че незрелият детски организъм може да реагира аномално но подобни продукти.

Сега, благодарение на нови изследвания, лекарите са на мнение коренно различно. Смята, че колкото по-рано детето се сблъска с алергените, толкова по-добре.

На първо място експертите от AAP говорят за фъстъците, които са изключително разпространени на територията на САЩ. Те предлагат детето да бъде хранено с фъстък още на възраст 4-6 месеца. Както показват резултатите от изследвания, по-ранното въвеждане на бобовата култура в менюто на детето помага за избягване на последваща хранителна алергия.

Експертите от AAP смятат, че по същото време може да започне захранването с други високоалергенни продукти – риба, яйца, пшеница, краве мляко.Авторите на доклада поясняват новата си позиция: Не са открити никакви свидетелства, че отлагането на въвеждането на тези храни за след периода 4-6 месечна възраст помага за предотвратяване на развитието на алергии.
Добави коментар