Спорт и участие в домакинските задължения

65
Спорт и участие в домакинските задължения

Тези два компонента са важни за социализацията на децата

Умерената физическа активност и помощта в домакинските дела се оказват най-добрият начин за социализация на децата в училищна възраст. До този извод са стигнали експерти от PISA – Международна програма за оценка на качеството на образователните постижения на учениците.

В последно време работодателите все по-високо оценяват такива качества на служителите като умения да работят в екип и други социални навици. През 2015 г. PISA проведе изследване сред ученици от различни държави, за да изясни как извънкласните дейности влияят върху развитието на тези качества.

Разходки за по час стимулират социализацията на учениците

Установено е, че момчетата, които ходят 5 пъти седмично на спорт, по-добре се справят с решаването на проблеми в екип, отколкото децата, които не са имали активен начин на живот в ранна възраст. При момичетата този показател се подобрява, стига да практикуват 2 пъти седмично някаква физическа активност.

Под физическа активност се разбират разходки пеша или каране на колело не по-малко от 1 час дневно. По-активни спортни занимания не са задължителни.При децата, които спортуват прекалено много, се наблюдава по-слабо справяне в екипната дейност.

Домакинските дела – те учат децата да се работи в екип

Онлайн и офлайн общуването с приятели и вътре в семейството се отразяват по различен начин на отношението към другите хора. Най-позитивно за развитието на социалните навици е участието на тийнейджърите в домашните задължения и грижата за други членове на семейството.

Децата, чиито родители ги включват в домашната работа, повече ценят своите приятели. Те обичат да работят в екип и добре взаимодействат с другите.

На качеството на работата в екип позитивно влияе опитът в общуването в чатове и социални мрежи. Децата се учат да взаимодействат успешно, дори и отношенията в колектива да не са от най-прекрасните.

Най-малко удовлетворение от работата в екип показват децата, които се увличат по компютърните игри.Добави коментар