Следродилна депресия: Признаци и противодействие

197
Следродилна депресия: Признаци и противодействие

Не се поддавайте на тъгата и негативните мисли

Рекламите създават лъжлива представа за родителството. Представят го в светли и пъстри краски. Същевременно да си родител е трудна работа. Не се изчерпва само до прекрасни бебешки усмивки и звънлив смях. На това мнение е министърът на здравеопазването на Украйна Уляна Супрун. В своята страница в Instagram тя разказа за последствията от следродилната депресия, която се проявява при 13% от родилките.

13% от родилите жени имат депресия, 9% - тревожно разстройство, а 3-5% - обсесивно-компулсивно разтройство. Жените, родили при риск за живота и с повече помощ от страна на лекарския екип, вероятно ще страдат от посттравматично разстройство. Близо 12% от родителите преживяват т.нар. прегаряне, отбелязва Супрун.

Следродилната депресия …

Тя не се изразява само с печал и умора след раждането на детето. Това е продължителна депресия, която може да става все по-тежка и да постави под заплаха грижата за бебето, семейните отношения, здравето и дори живота.

Признаци на следродилната депресия

Да се отличи от депресията от умора и тревожност е тежко. Следва да обърнем внимание на следните признаци:

-    Постоянна тъга и потиснато настроение.
-    Не ни радват нещата, които преди са ни носили радост. След раждането рядко се случва хубавото време и свободните минути да не ни радват. Ако не изпитвате радост от дълго време, гледайки любим сериал, четейки книга, бидейки сами, то това е тревожен сигнал.
-    Проблеми със съня. Трудно е да се каже дали е нарушен сънят, когато детето преживява период на безпокойни нощи. В такива дни то има нужда от 24-часова грижа. Същевременно важно е да използвате максимално нощите, през които може да се наспите пълноценно.
-    Липса на сила и енергия. Дефицитът на сън заради постоянната грижа за детето лишава жената от сили. Дори кратките почивки са безполезни, когато постоянно майката е заета с обгрижване.
-    Забавена реч. Тя е нетипична за майките. Ако забележите този признак, това е лош знак.
-    Чувство за вина. Международни изследвания казват, че рядко се наблюдава този признак при родилките. Чувството за вина все пак може да се развие като резултат от влиянието на обществото над нас. Младите майки трябва да се поддържат.
-    Мисли за самоубийство. Те изключително рядко съпровождат майчинството. Често са продукт на депресивно разстройство.

Как да предотвратите следродилната депресия?

-    Образователни програми за млади майки.
-    Подкрепа от специалисти.
-    Помощ в грижата за детето и поделяне на домашните задължения. Важна е ролята на партньора. Той трябва да поеме част от натоварването, колкото и непривично да е това за него.Добави коментар