Слабостите, които ни помагат да се придържаме към поставените цели

169
Слабостите, които ни помагат да се придържаме към поставените цели

Да кажем, че сте си обещали да отслабнете през 2019 г.

Първите няколко месеца на годината са отлично време за ново начало. Мотивацията стремително нараства, а времето е пред нас. Логично е да си обещаем нещо. За да осъществите целите си, вие си поставяте подцели и посочвате срокове за реализирането му. Отслабване или пък четене по една книга на седмица – това са благородни цели, но след първите няколко седмици от старта е възможно усещате как ентусиазмът ви се изплъзва. Стойте!

Макар да е прието, че само строго спазване на плана ще доведе до постигане на целта, някои изследвания сочат, че е полезно да правим „крачки встрани“.

Изследователи от Школата по бизнес и икономика в Португалия и Тилбургския университет в Холандия доказаха, че хората, които започват диета, показват по-добро придържане към новия режим на хранене, когато разполагат с планирани отклонения от здравословния план.

По-добри резултати и повече радости, ако планирате т.нар. отстъпления от плана

В посоченото изследване са взели участие 36 души. Те са спазвали диета 2 седмици. Водели са дневник на храненията си и са посещавали часове за измерване на теглото. Участниците били разделени на две групи. Едните следвали строго плана и не превишавала консумацията на определено количество калории на ден. Втората група получила указания за приема на калории, но и разрешение да увеличават количеството им в края на всяка седмица.

Изследователите установили, че групата, която има разрешение да се отклонява от плана, е показала не само по-добри резултати като отслабване, но и при членовете й се е повишило чувството за самоконтрол по време на диетата. Те дори определили периода на спазване на режима като по-приятен.Наградите

Това ни навежда на мисълта, че е важно за постигането на нашите цели да оставяме място и време за удоволствия. Дори и да си мислите, че те ви отдалечават от реализацията им, трябва да се научите да им се наслаждавате. Малките радости подобряват способностите ни за самоконтрол и ни мотивират.
Добави коментар