Скритите причини за боледуващото дете

2490
Скритите причини за боледуващото дете

Детето се оплаква от болка в ушите? Кашлицата не минава?

Едва успяхте да пуснете детето на детска градина, а то вече киха, кашля и се оплаква от болка в гърлото или ушите? Прибирате го у дома и изведнъж то е здраво. Позната ли е тази ситуация? Не бързайте да подозирате детето в симулация. По-скоро симптомите са абсолютно реални.

За какво говорят детските болести?

Много родители са убедени, че честото боледуване в детската градина е свързано с изобилието от микроби и слабия имунитет. Забелязвайки, че детето редовно боледува, те започват да го „обстрелват“ с различни сиропи и таблетки. Нерядко обаче болестите са обусловени от психически стрес, конфликти и неувереност в себе си. Често детето се стеснява или се бои да изразява директно своите преживявания и страхове. В този случай дискомфортът се проявява чрез тялото му. 

На първо място е важно да разберете какво се случва в душата на детето ви.

Неговите оплаквания може да ви подскажат какъв проблем го мъчи.

Детето го боли гърло? По всяка вероятност не му е позволено да проявява инициативност и да изказва мнението си. Често гърлото боли при деца в групи със строги възпитатели.

Детето се оплаква от болка в ушите? Тя може да се дължи на крясъци и ругатни, които детето слуша у дома или в детската градина.

Кашлицата не минава? Това е свидетелство за вътрешния протест на детето. Проблемите с дишането възникват при тотален контрол или строги ограничения.

Несекващата хрема говори за това, че детето не може да се адаптира към колектива. То се опитва да се „прегради“ от източника на раздразнението – другите деца или възпитателите. Интересното тук е, че хремата утихва у дома.

Чувате оплаквания за болки в зъбите? Възможно е детето да се опитва да сдържа гняв в себе си.

 Добави коментар