Що е то психологическо безплодие и как вреди?

254
Що е то психологическо безплодие и как вреди?

Страх ли ви е да имате деца?

В средствата за масова информация и социалните мрежи активно се обсъжда идеята, че безплодието често е резултат на подсъзнателно нежелание да се има деца, както и на наличието на страхове.

Тези идеи са базирани на остарели разбирания на психосоматическата медицина от началото на миналия век. Тогава се е смятало, че вътрешноличностните конфликти водят до развитието на болести, казва психотерапевтът Наталия Зайцева.

Медицината отдавна е надраснала тези теории. Психологическото безплодие в чист вид не съществува. Не е коректно да се говори така. Особено като се отчита фактът, че тази формулировка въвежда хората в заблуда. Кара ги да се отказват от съвременните методи за преодоляване на безплодието в полза на митични психологически идеи.

Съвременната медицина не признава такава диагноза. Казва само, че стресът може да повлияе негативно върху способността за зачеване. Това не е свързано с наличието на страх у жената от забременяване или раждане, страх, че няма да се справи с възпитаването на детето или пък че ще загуби своята свобода, ще се промени тялото й и т.н.


Добави коментар