Шоколадов кекс с орехи

72
Шоколадов кекс с орехи

Пробвайте да приготвите рецепта с помощта на децата

Този десерт ще впечатли гостите ви с редуващи се слоеве бяло и кафяво, орехи и лимонена нотка. Подгответе се за пиршество на сетивата!

Необходими продукти:
125 грама масло (оставете го на стайна температура)
200 грама пудра захар
150 грама брашно
100 грама натрошени орехи
3 броя яйца
40 мл мляко
20 грама какао на прах
5 грама бакпулвер
1 чаена лъжичка лимонена кора

Начин на приготвяне:

1/ Загрейте предварително фурната до 220 градуса. Рендосайте кората на лимон. Сложете орехите в полиетиленов плик и ги натрошете.

2/ Разбийте с миксер маслото и пудрата захар. Получената маса трябва да е с еднородна консистенция. Добавяйте едно по едно яйцата. Разбърквайте добре. Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Сложете го в тестото. След това разделете тестото на две равни части. Примерно по 200 грама.

3/ Разтворете какаото в млякото. Добавете го в едното тесто. Във второто добавете орехите и лимонената кора.

4/ Намажете формата на кекса отвътре с масло. Сложете в нея 2 супени лъжици от шоколадовото тесто. След това сложете от ореховото. Продължавайте да редувате шоколад и орехи, докато не сместа не свърши. Накрая с вилица т.нар. мраморни мотиви.

5/ Понижете температурата във фурната до 180 градуса. Поставете кекса в средно ниво във фурната и печете час и десет минути. Проверете с дървена пръчица дали кексът е готов. Ако тестото е сурово, то ще полепне по пръчицата. Ако кората на кекса става прекалено червена, сложете отгоре фолио и продължете да печете.  

6/ Готовия кекс извадете от фурната. Оставете го настрана за 5 минути. Извадете кекса от формата.

Приятен апетит!



Добави коментар