Шампионите по въображаеми приятели

48
Шампионите по въображаеми приятели

Да поговорим за децата, които са едни в семейството

Да си едно дете в семейството е факор, който категорично се отразява върху някои личностни особености. Ново изследване, проведено от китайския психолог Цзян Ци, показа, че когато в семейството има само едно дете, то придобива характерни черти. Например, не обича да прави компромиси, да сътрудничи и да съчувства на другите хора. Психологът е тествал мисловните способности и личностните характеристики на 126 студенти, които са единствено дете в семействата си, и 170 студенти, които са израснали с брат или сестра.

Единствените деца събрали най-малко точки в теста за толерантност.

Толерантните хора са алтруисти, готови да помагат, да сътрудничат и да съчувстват на другите. При децата, които нямат братя и сестри, Ци установил по-креативно, гъвкаво мислене. Може би това се дължи на факта, че от ранни години се налага те да използват в игрите собствената си фантазия и изобретателност.

И това не е всичко.

Магнитно-резонансна томография показала особености в структурата на главния мозък на децата, които нямат брат и сестра. В онази област от него, в която отговаря за въображението и креативността, има повече сиво вещество, сравнено с онези, които са раснали в семейство с повече деца.

При единствените деца обаче имало дефицит на сиво вещество в средната предфронтална кора. Тази част от мозъка отговаря за обработката на емоционалната информация, включително способността да се договаря, да се разбират чувствата на другите хора и да се контролират собствените емоции.

Китайският психолог допълва, че са много факторите, от които зависи какъв човек ще се „получи“ от децата, които растат без братя и сестри.  На първо място са възможностите за развитие, които му осигурява семейството. Да си едно дете не означава, че растеш в изолация. Много деца има в детската градина, в училище, в различни групи по интереси и т.н. Любящата и спокойна обстановка в семейството е по-важна от броя на децата.  

Добави коментар