Седемте полезни свойства на тофуто

130
Седемте полезни свойства на тофуто

Ако сте го игнорирали досега, опитайте се да го включите в менюто

Първоначално соевото сирене тофу стана популярно в Азия, а след това завоюва останалия свят. По консистенция то наподобява прясно сирене с тази разлика, че е произведено от соеви бобчета. Това го прави подходящо за консумация от вегани.

Тофуто има поне 7 полезни свойства. Кои са те?

1/ Нискокалорично е
В 100 грама тофу се съдържат 76 калории. Този показател е няколко пъти по-нисък, от този на обичайното сирене. Може да се използва за приготвянето на салати и супи.

2/ Понижава риска от остеопороза
Рискът от остеопороза нараства в периода на предменопауза, поради понижаването на нивото на естрогена и изобилието от млечни продукти в хранителното меню на жените. В тофуто се съдържа изофлавони – те помагат да се защити костната тъкан от измиването на минерала калций.3/ Нормализаране на работата на бъбреците
Бъбреците отговарят за извеждането на шлаките и токсините – най-малкото нарушение в работата им не само води до отоци и торбички под очите, но и по-сериозни проблеми със здравето. Протеините помагат на бъбреците да осъществяват своята детоксикираща функция посредством понижаване на нивото на липидите в кръвта.

4/ Минимизиране на риска от проблеми със сърдечно-съдовата система
Всички бобови култури се смятат за полезни за сърдечния мускул. Тофуто притежава свойството да поддържа еластичността на кръвоносните съдове и да тушира възпалителните процеси в тях.

5/ Понижаване на нивото на холестерола в кръвта
Тофуто е богато на сапонини – именно те притежават чудодейната способност да понижават нивото на лошия холестерол, попадащ в организма при консумацията на фаст фууд храни, мазно месо и трансмазнини. Осъществява допълнителна профилактика на сърдечните проблеми.

6/ Контрол на глюкозата в кръвта
Храната с растителни протеини възпира повишаването на нивото на глюкозата в кръвта. Това прави тофуто полезно не само за диабетици, но и за всички, които се стараят да се хранят със здравословна храна.

Тофуто укрепва имунната система и облекчава симптомите на диабета.7/ Поддържа мозъчната активност
В тофуто се съдържа лецитин – т.е. то може да се яде при проблеми с паметта и слаба концентрация. Съхранява активността на невроните и подобрява работата на мозъка.Добави коментар