С какво е полезна скуката за децата

145
С какво е полезна скуката за децата

А и за вас

Замислете се. На животните скучно ли им е? По всяка вероятност не. А на човека – да. Неудовлетвореният човек, компулсивно опитващ се да се справи с пристъпите на скука посредством консумация (купуване на вещи, ядене на храна, стимулиране с емоции, заобикаляне с хора и др.), не остава в състояние на скука.

Скучае Homo Creativus, играещият човек. Той усеща нарастване на напрежение и с тъга гледа сивия свят наоколо. След известно време изведнъж отвътре се появя искрата. Случва се сътворение. Да се създаде нещо не е лесно. Изисква се воля. Необходимо е да се отдадем на скуката. Тогава творението ни оживява. Започва да живее свой живот и сякаш да „свети“. Вече скука няма. Има игра.

Именно поради това е важно да оставяме децата от време на време да скучаят. Да, компютърната игра и интерактивната кукла веднага ще занимаят съзнанието им, но те нито на милиметър ще ги доближат до разбирането на самия себе си и света. Скуката прави именно това.

Поради това, ако детето скучае, трябва да му съчувствате и да се зарадвате. Вие сте добри родители. То не е гладно, не е изплашено, не се нуждае от нищо. Дошло е време да създаде нещо свое, с което след това ще играе.

Дайте му възможност да усети напрежението. Да потърси около себе си и в себе си. Това ще го укрили творчески. Ще му позволи да изрази своя вътрешен свят и своите потребности.
Добави коментар