С какво да занимаем детето през есенните почивни дни?

112
С какво да занимаем детето през есенните почивни дни?

Списък от идеи, които да приложите в точния момент

Безусловно летният период е наситен с интересни събития, занимания и дейности за възрастни и деца. Може да се организират пикници, да се ходи на риба, да се плува, да се играе на свеж въздух, да се кара колело и т.н. С настъпването на есента родителите започват да си задават въпроса – как да прекарат свободните часове в компанията на децата си, без да се налага постоянно да се седи у дома, да се гледа телевизия или да бъдат с устройства в ръце.

Подбрахме интересни занимания за есенните уикенди.

1/ Поход за шишарки и есенни букети
Облечете дъждобраните, сложете гумените ботуши и се отправете на разходка из парковете на града, а защо не и в планината. Преди това задължително се снабдете с торбичка с вода и леки закуски. „Работата на полето“ може да направи малчуганите гладни.

2/ Игра в локвите
Отлична идея за дъждовния есенен сезон. Кой не обича да скача в локвите? Родителите естествено възприемат това занимание като не особено позитивно, но за детето е огромно удоволствие. Психолози съветват да не възпираме детето от скачане в локвите. Това е един от начините за опознаване на природата и самостоятелно откриване на закономерностите на околния свят. Играта с дъждовна вода е полезна за децата.

3/ Пригответе десерти със сезонни плодове
Когато времето навън не предразполага към излизане, може да се заемете с кулинарни приключения. Например направете ябълков пай. Нека детето участва активно в създаването на кулинарния шедьовър. Да посипва тестото с брашно, да разбива яйца, да добавя нужните съставки и т.н. По-големите деца може да ви помогнат да нарежете ябълките.

4/ Настолни игри
Още един вариант, когато времето навън е хладно и неблагоприятно. Проведете цяла събота, посветени на любими настолни игри, научавайте нови, изследвайте неизползвани тактики. Може да поканите приятели на децата, роднини или пък семейни познати.

5/ Театър

Кога последно бяхте на театър? А с детето? Защо да не отделите един ден от почивните, за да погледате интересен спектакъл? Изберете представление, което е подходящо за възрастта на децата.

Посещаването на театър не само предлага забавление, но е и повод да поговорите с детето за култура и творчество, да развиете емоционалния му интелект и да формирате определени житейски ценности.

6/ Хранилки за птици
Увлекателно и полезно занимание за есенните дни е създаването на хранилки за птици. Може да измайсторите такива от дърво, дървена кутия, бутилка или пък подръчни материали. Важен е самият процес. След това готовата хранилка поставете до дома си, в градинката или в парка. Слагайте в нея от време на време хляб или бисквити.Добави коментар